TAJOMSTVO ČOKOLÁDY

Niečo o čokoláde

Kto by z nás nepoznal lahodný pokrm zvaný čokoláda. Čo všetko v sebe skrýva táto pochúťka a prečo v nás vyvoláva príjemné pocity?

Poďme od začiatku...

Čokoládová história začala, keď do Európy priviezol kakaové bôby španielsky dobyvateľ Hernando Cortés z oblasti dnešného Mexika.

Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tromi tisícročiami. Aztékovia a Mayovia ju používali ako nápoj bohov pri náboženských rituáloch.

Čokoláda je potravina, ktorá v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete a je dostupná v mnohých variantoch. Rôzne formy a chute čokolády sú vytvárané obmeňovaním množstva prísad.

Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.

Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombináciou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek, alebo do nápoja zvaného kakao alebo horká čokoláda.

 

Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí. Zo zrna Criollo sa vyrába asi len desať percent čokolády. Iba 10% z čokolády sa vyrába zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám. Ďalších osemdesiat percent čokolády sa vyrába zo zŕn Forastero. A ostatných desať percent je akási zmes prvých dvoch druhov, ktorá sa volá Trinitario.

Prečo jesť túto zdravú dobrotu?

  • znižuje krvný tlak a cholesterol v krvi
  • mliečna čokoláda obsahuje vápnik, ktorý spevňuje kosti
  • obsahuje fluór, ktorý spevňuje zuby a draslík, ktorý pôsobí proti stresu
  • čokoláda obsahuje antioxidačné látky, ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a tak znižuje riziko srdečných ochorení
  • pomáha proti nespavosti
  • zdroj okamžitej energie
  • čokoláda tlmí dusivý kašeľ
  • čokoláda s viac ako 80% kakaa znižuje riziko rakoviny kože a odďaľuje jej starnutie