TAJOMSTVO ČOKOLÁDY
Niečo o čokoláde
Kto by z nás nepoznal lahodný pokrm zvaný čokoláda. Čo všetko v sebe skrýva táto pochúťka a prečo v nás vyvoláva príjemné pocity?
Poďme od začiatku...
Čokoládová história začala, keď do Európy priviezol kakaové bôby španielsky dobyvateľ Hernando Cortés z oblasti dnešného Mexika.
Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tromi tisícročiami. Aztékovia a Mayovia ju používali ako nápoj bohov pri náboženských rituáloch.
Čokoláda je potravina, ktorá v súčasnosti patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete a je dostupná v mnohých variantoch. Rôzne formy a chute čokolády sú vytvárané obmeňovaním množstva prísad.
Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao.
Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombináciou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek, alebo do nápoja zvaného kakao alebo horká čokoláda.
Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí. Zo zrna Criollo sa vyrába asi len desať percent čokolády. Iba 10% z čokolády sa vyrába zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám. Ďalších osemdesiat percent čokolády sa vyrába zo zŕn Forastero. A ostatných desať percent je akási zmes prvých dvoch druhov, ktorá sa volá Trinitario.
Prečo jesť túto zdravú dobrotu?
- znižuje krvný tlak a cholesterol v krvi
- mliečna čokoláda obsahuje vápnik, ktorý spevňuje kosti
- obsahuje fluór, ktorý spevňuje zuby a draslík, ktorý pôsobí proti stresu
- čokoláda obsahuje antioxidačné látky, ktoré pomáhajú hladkému fungovaniu ciev a tak znižuje riziko srdečných ochorení
- pomáha proti nespavosti
- zdroj okamžitej energie
- čokoláda tlmí dusivý kašeľ
- čokoláda s viac ako 80% kakaa znižuje riziko rakoviny kože a odďaľuje jej starnutie